• Wed. Apr 17th, 2024

2022 iPhone SE 3 review: je weet wat je krijgt

Byadmin

Mar 21, 2022
Social Media 1Social Media 1

AppleInsider wordt ondersteund door zijn publiek en kan commissie verdienen als Amazon Associate en aangesloten partner op kwalificerende aankopen. Deze partnerrelaties hebben geen invloed op onze redactionele inhoud.

Apple’s derde generatie iPhone SE is een zeer voor de hand liggende prestatie-bump-update, maar de toevoeging van 5G zou het een van de meest aantrekkelijke toegangspunten kunnen maken voor potentiële overstappers, en degenen die niet volledig spec-bewust zijn.

De iPhone SE neemt een belangrijke plaats in in Apple’s algemene iPhone-assortiment als de goedkoopste nieuwe iPhone die je kunt kopen. Het biedt de meeste voordelen van de eersteklas iPhone-modellen en heeft alle andere functies teruggeschroefd om zo voordelig mogelijk te zijn voor de consument.

De relatief lage prijs van de iPhone SE in vergelijking met de high-end modellen maakt het een geweldige smartphone-optie voor iedereen zonder al te veel kosten. In zijn derde iteratie lijkt de iPhone SE op het eerste gezicht nog steeds comfortabel op dezelfde plek in de catalogus te zitten – zij het met een prijsstijging van $ 30.

Zelfde klassieke uitstraling

Met de iPhone SE weet je wat je krijgt. Dit komt omdat het erop vertrouwt dat Apple oudere ontwerpen van componenten, behuizingen en andere elementen gebruikt om de kosten van ontwikkeling en productie te minimaliseren. Van buitenaf heeft Apple die benadering in ieder geval ter harte genomen.

De iPhone SE Gen 3 gebruikt hetzelfde ontwerp van aluminium en glas van ruimtevaartkwaliteit als zijn voorganger. Dezelfde knoppen, dezelfde hoeken, dezelfde schakelaar, dezelfde IP67-classificatie.

Derde generatie iPhone SE

Derde generatie iPhone SE

Hetzelfde Retina HD-scherm krijg je met een diagonaal van 4,7 inch, een lcd-scherm met een resolutie van 1.334 bij 750 pixels en een pixeldichtheid van 326ppi. Dat geldt voor de contrastverhouding van 1.400:1, een maximale helderheid van 625 nits, ondersteuning voor Wide Color (P3), True Tone en Haptic Touch.

Er is hier geen overschakeling naar een edge-to-edge-display zoals je zou zien op de andere iPhone-modellen. Het is een hergebruik van een goed ingeburgerd scherm, dat welkom zal zijn voor degenen die niet per se zoveel schermruimte nodig hebben.

Home-knop met Touch ID

Home-knop met Touch ID

Natuurlijk, als onderdeel van dit vasthouden aan hetzelfde ontwerp als de vorige generatie, heb je dezelfde Home-knop op het frontdisplay. Dat betekent ook dat Touch ID nog steeds in gebruik is. In een klimaat waar nog steeds gezichtsmaskers worden gebruikt, is het een behoorlijke vorm van biometrische beveiliging.

Aan de achterkant bevindt zich dezelfde camera met een compacte ronde bult en een flitser. Ten slotte heeft de basis nog steeds de vertrouwde Lightning-poort.

De afmetingen zijn hetzelfde op 5,45 inch bij 2,65 inch en 0,29 inch dik. Toegegeven, Apple heeft het lichter gemaakt met 5,09 gram, maar dat is op de lange termijn geen enorme besparing.

Iedereen die naar de iPhone SE kijkt, kan aan de buitenkant niet zien of het een model van de tweede of derde generatie is. Helemaal niet.

U kunt er ook niet op vertrouwen dat u modelspecifieke kleuren heeft om het verschil tussen generaties te zien. Afgezien van de gebruikelijke (PRODUCT)Rood variant, heeft Apple de andere twee kleuren slechts minimaal aangepast.

Er is een kleine verandering in toon tussen de “Midnight” en “Starlight” kleuren voor de derde generatie versus de “zwarte” en “wit” van de tweede, maar niet genoeg om radicaal herkenbaar te zijn. Het is vergelijkbaar met de verandering die we zagen met Apple Watch.

Met de nieuwste generatie Apple Watch heeft Apple zilver en Space Grey voor respectievelijk Starlight en Midnight gedumpt.

Lightning-poort op iPhone SE

Lightning-poort op iPhone SE

Als er enige twijfel is dat dit een interne upgrade is, dan zouden de enige externe wijzigingen in het ontwerp in harder glas in vergelijking met de tweede generatie iPhone SE en twee licht aangepaste kleurstellingen elke twijfel wegnemen.

Een nieuw brein

Zoals je zou verwachten van een iPhone SE-release, heeft Apple de intelligentie van de nieuwste iPhones gecombineerd. Voor de release van de derde generatie betekent dit dat deze dezelfde A15 Bionic heeft als de iPhone 13- en iPhone 13 Pro-reeks.

Dit is een sprong van twee generaties ten opzichte van de A13 van de tweede iPhone SE, en daarmee gepaard gaand twee jaar aan verbeteringen.

De nieuwe telefoon heeft dezelfde zes-core CPU-opstelling van twee prestatie- en vier efficiëntie-kernen, maar ze werken beter dan ooit. De GPU is nog steeds een vier-core-aangelegenheid, maar ook dat heeft wat verbeteringen gekregen door Apple.

De Neural Engine krijgt een enorme verbetering, van acht cores in het vorige model naar een 16-core versie.

iPhone 13 Pro vs iPhone SE Geekbench 5 resultaten

iPhone 13 Pro vs iPhone SE Geekbench 5 resultaten

Kijkend naar de onbewerkte prestaties, rapporteert Geekbench 5 1744 single-core en 4315 multi-core. Het is niet verwonderlijk maar indrukwekkend dat dit bijna identiek scoort aan de iPhone 13 Pro met respectievelijk een 1734 en een 4688 single en multi-core.

Er is wel een verschil in geheugen. Er is 6 GB op iPhone 13 Pro en 4 GB op iPhone SE.

De impact van de processorupgrade kan niet worden overschat. Als het brein van uw smartphone raakt het system-on-a-chip bijna elk facet van uw ervaring, van het starten van apps tot het maken van foto’s tot de levensduur van de batterij. Het zorgt ook voor toekomstige compatibiliteit met toekomstige software-updates die jarenlang naar de telefoon zullen komen.

Met de hardware op basisniveau loopt alles ongelooflijk pittig. Apps starten vrijwel onmiddellijk, de camera stelt direct scherp en games worden relatief gemakkelijk geladen.

Dezelfde camera’s, nieuwe mogelijkheden

Velen verbinden de kern-CPU niet zo nauw met cameraprestaties, maar aangezien Apple zijn interne ISP in zijn silicium bakt, is dit toevallig het geval. De verbeterde ISP van de A15 Bionic betekent dat je verbeterde foto’s en nieuwe functies hebt zonder enige hardware-upgrades voor de camera.

Nieuwe iPhone SE-camera's

De nieuwe iPhone SE-camera

Het camerasysteem is qua specificaties niet geüpgraded, met een 12-megapixel brede camera aan de achterkant met een optische beeldstabilisatie met f/1.8 diafragma, 5x digitale zoom en een True Tone-flitser.

De nieuwe beeldsignaalprocessor van de A15 kan echter helpen om ruis in video’s en voor afbeeldingen bij weinig licht te verminderen. De ISP verbetert ook de witbalans, waardoor onderwerpen een betere huidskleur krijgen.

Fotografische stijlen op iPhone SE

Fotografische stijlen op iPhone SE

Net als voorheen heb je de portretmodus met in diepte regelbare bokeh, portretbelichting met zes effecten om te gebruiken en slimme HDR. Gebruikers kunnen nu profiteren van Smart HDR 4 en fotografische stijlen. Dat laatste geeft je meer mogelijkheden om je foto te stylen.

Apple staat iPhone SE toe om Deep Fusion computationele fotografietechnieken te gebruiken, waardoor de uiteindelijke beeldkwaliteit wordt verbeterd.

En de verbeteringen helpen ook FaceTime- en selfie-fotografie. De FaceTime HD-camera kan nog steeds 7-megapixel foto’s maken en heeft een diafragma van f/2.2, maar hij krijgt ook Deep Fusion, Smart HDR 4 en fotografische stijlen.

De beeldveranderingen strekken zich ook uit naar video. Je krijgt nu 4K-video-opname met 60 fps. Er is ook 1080p Slo-mo met 240 frames per seconde, OIS, een 3x digitale zoom en stereo-opname met de nieuwe iPhone SE.

Foto's maken op iPhone SE

Foto’s maken op de iPhone Se

De time-lapse videomodus is ook geüpgraded met een nachtmodusoptie en minder ruis.

Video aan de voorkant is nog steeds 1080p 30fps op zijn hoogst, maar het profiteert ook van verwerkingsverbeteringen.

5G-achtig

Een belangrijk marketingpunt van Apple voor de iPhone SE is dat het nu 5G-connectiviteit kan bieden. Ondersteuning voor 5G toevoegen aan de iPhone SE is een no-brainer voor Apple.

Naast de mogelijkheid om klanten te vertellen dat de iPhone SE zal werken met de nieuwe generatie mobiele netwerken, zorgt Apple ook voor een niveau van toekomstbestendigheid voor de meer prijsbewuste gebruikers.

Je kilometers kunnen variëren als het gaat om de uitrol van 5G waar je ook woont en werkt op dit moment, maar het is zeker onderweg voor de meeste mensen.

Het probleem is echter dat het niet de supersnelle 5G zal zijn die iedereen op de markt heeft gebracht.

Onze 5G-simkaart plaatsen

Onze 5G-simkaart plaatsen

In plaats van zowel de verreikende en veerkrachtige sub-6GHz-banden als de high-speed mmWave-banden te ondersteunen, biedt Apple in plaats daarvan ondersteuning voor alleen de sub-6Ghz-banden. Iedereen die zinderende mobiele snelheden verwacht van mmWave in steden met brede uitrol, zal dat met deze release niet zien.

De krachtige gebruikers die deze snelheden eerder zouden willen, gebruiken modellen met mmWave-ondersteuning, niet de iPhone SE. Voor gebruikers met meer voetgangersbehoeften kan het teleurstellend zijn om die optie niet te hebben, maar het is nog steeds goed om 5G te kunnen gebruiken.

Als je nog geen 5G-service hebt, ondersteunt de derde generatie iPhone SE nog steeds de zeer snelle LTE Advanced.

Hoewel dit geen verwachte verandering voor het model is, blijft Apple ondersteuning voor twee simkaarten bieden, waarbij een nano-simkaart wordt gecombineerd met een e-simkaart.

Wat betreft andere draadloze verbindingsopties, Apple heeft de bestaande Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0 of NFC voor Apple Pay-transacties niet gewijzigd. Ze zijn allemaal snel en actueel genoeg, gezien de prijsklasse.

Langere levensduur van de batterij

Er is geen echte verandering in het krijgen van stroom in de iPhone SE, wat een beetje een teleurstelling is. Er is draadloos opladen, maar Apple is niet overgestapt op het gebruik van MagSafe, dus je kunt niet profiteren van alle accessoires, opladers of een hogere oplaadlimiet dan 7,5 W.

De vertrouwde steunpilaar die Lightning is, is er voor nog een rit en biedt opnieuw de snelste manier om op te laden. Als u verbinding maakt met een compatibele 20 W-oplader, bereikt u binnen 30 minuten 50% van de laadcapaciteit.

Lezen op iPhone SE

Lezen op iPhone SE

Apple heeft deze keer wat magie getrokken met zijn stroomverbruik, vermoedelijk ingegeven door het gebruik van de A15. Dit omvat een boost van twee uur voor het afspelen van video’s tot 15 uur lokaal 10 uur gestreamd. Het afspelen van audio is ook verbeterd, tot 50 uur luistertijd.

Onze testen hebben deze voorspelde tijden bevestigd.

Gestoten opslag, gestoten prijzen

Voor sommige technisch onderlegde gebruikers kan 64 GB beperkend zijn, maar het lijkt niet echt een beperking voor de gemiddelde gebruiker. Hoewel 128 GB praktischer is voor gemiddeld geschoolde tot geavanceerde gebruikers, houdt het moderne gebruik van smartphones de druk hoog om smartphones groter te maken.

In het derde generatie-model heeft Apple precies dat gedaan door een extra maat toe te voegen. Je kunt nog steeds 64 GB of 128 GB krijgen, maar als je budget wat groter is, is 256 GB nu een optie.

iPhone SE

iPhone SE

Deze veranderingen tellen echter op en hebben geresulteerd in een effectieve prijsstijging van $ 30 over de hele linie.

Het 64 GB-model kost $ 429, tegenover de $ 399 van de laatste generatie. Bij 128 GB stijgt de prijs naar $ 479, en $ 579 krijgt u de capaciteit van 256 GB.

Of dit een 5G-“belasting” is of de impact van een aanhoudende uitdagende productieomgeving is niet duidelijk.

Moet je de 2022 iPhone SE kopen?

Toen Apple overstapte van de eerste naar de tweede generatie iPhone SE, deed het dat met veel interne en externe veranderingen. Als je ze naast elkaar zou leggen, zou je gemakkelijk aanzienlijke verbeteringen in de kwaliteit van leven kunnen zien.

Met de derde generatie weet je precies wat je gaat krijgen. Alles is geleend, of dat nu verouderde iPhone 8-ontwerp of de A15 Bionic van de high-end modellen.

Je weet ook wat je niet krijgt. U krijgt geen nieuwe ultragroothoek- of telelens, mmWave 5G of MagSafe.

De iPhone SE is niet gericht op tech-goeroes. Het is de iPhone voor mensen die niet verplicht zijn tot een ecosysteem in het algemeen, maar toch een nieuwe iPhone willen.

De iPhone SE behoudt zijn positie als de voor de hand liggende keuze voor nieuwe iPhone-gebruikers of voor degenen die de goedkoopste nieuwe iPhone willen die ze kunnen krijgen.

Als je die bovengenoemde tech-goeroe bent, heeft Apple genoeg andere opties die je kunt overwegen, en er komen er over ongeveer zes maanden nog meer bij. Voor degenen die een goedkope iPhone willen zonder in te boeten aan prestaties of levensduur, Apple heeft je gedekt met de derde generatie iPhone SE.

Beoordeling: 4 van de 5

Waar de iPhone SE kopen

Je kunt Apple’s iPhone SE 3 ophalen via de volgende draadloze providers. Op het moment van schrijven zijn Visible’s gratis cadeaubon van $ 200 en gratis AirPods 3-promoties het meest agressief op de 2022 iPhone SE.

This post 2022 iPhone SE 3 review: je weet wat je krijgt
was original published at “https://appleinsider.com/articles/22/03/21/2022-iphone-se-3-review-you-know-what-youre-getting?utm_medium=rss”

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *